В 2017 році держава відшкодує рибникам до 50% від суми страхових платежів

8 грудня 2016 року Верховна Рада України голосуватиме за внесення до списку виробників сільськогосподарської продукції підприємств аквакультури та промислового рибальства, для яких передбачено відшкодування до 50% від суми страхового платежу.

Йдеться про законопроект №4570 «Про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою». Страхування здійснюватиметься на випадок завдання збитків біоресурсам – загибелі, вимушеного пошкодження чи захворювання.

Закон з’явився у 2012 році, але дотепер підприємці рибної галузі не мали змоги отримувати підтримку від держави через технічну помилку. Замість законодавчого терміну «водні біоресурси» в поточній редакції закону було використано формулювання «риба», якого не існує у Законі «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів».

«Рибне господарство є невід’ємною складовою агропромислового комплексу України. Підприємці рибної сфери мають право на таку ж допомогу з боку держави, як і інші фермери», ̶ наголосив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Він додав, що з моменту прийняттю відповідного закону у 2012 році, кошти на компенсацію страхових випадків було передбачено в державному бюджеті лише один раз – у тому ж 2012 р, у розмірі 400 тис грн. З 2013 по 2016 роки кошти не виділялись. Проте В 2017 році передбачено відновлення фінансування у розмірі 55 млн грн. на підтримку сільськогосподарських товаровиробників та захист їх інтересів від ризику загибелі, знищення, пошкодження продукції.

Підтримка надаватиметься у формі компенсації – до 50% від суми страхового платежу за програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі», в тому числі і для підприємців рибної галузі. «Якщо ВР підтримає законопроект, вперше підприємці рибної галузі зможуть залучитися підтримкою держави при страхуванні своєї продукції. Це суттєво спростить умови роботи та зменшить ризики в рибництві», ̶ додав Ярема Ковалів.

Довідково:

Страхові випадки можуть наставати для підприємств, що займаються виробництвом сільськогосподарської продукції або її розведенням, вирощуванням, виловом водних біоресурсів у внутрішніх водоймах та переробкою у разі: втрати чи недоотримання застрахованих посівів; недоотримання застрахованого урожаю, продукції бджільництва; загибелі, вимушеного пошкодження чи захворювання сільськогосподарських тварин, птиці, кролів, хутрових звірів, бджолосімей, водних біоресурсів і тваринницької продукції. Страхова вартість визначатиметься, виходячи з ціни одиниці продукції, розрахованої центральним органом виконавчої влади. Сума вказуватиметься у договорі страхування.

Крім того, Закон визначить яким чином відбуватиметься повідомлення про страховий випадок, механізм визначення збитку у разі настання страхового випадку, терміни дії договору страхування.

 

Джерело: http://darg.gov.ua/_v_2017_roci_derzhava_0_0_0_3200_1.html

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Напишіть відгук

wpDiscuz