Українцям радять культивувати мідії, рентабельність – 900%

Північно-західна частина акваторії Чорного моря близько 200 тис. Га – сприятливе середовище для розведення мідій і устриць. І при певних інвестиціях можна відродити цей високорентабельний бізнес.

Новина передає Agronews.org з посиланням на The Ukrainian Farmer.

Як відомо, за своєю харчової цінності морські молюски на порядок перевершують традиційне м’ясо наземних тварин. Потенційний ринок мідій в Україні становить близько 145 тис. Тонн в рік, і задовольняється він в основному шляхом імпорту з інших країн. При цьому розвиток цього ринку гальмується виснаженням природних ресурсів українського морського шельфу і відсутністю промислової марикультури.

Згідно з дослідженнями, для створення сучасних устрична-мідійних полів площею в 200 га з новою наземною інфраструктурою інвестиційні кошти в затоках Чорного моря складуть близько $ 2,8 млн.

Значно більші площі є в акваторії відкритого моря з глибинами від 3 до 10-30 м, відповідні оптимальним потребам промислового господарства.

За 14 місяців мідія збільшується в розмірі до 7-8 см, і стає товарним морепродуктів, ціна якого в Україні становить близько 150-200 гривень за кілограм чистого м’яса. Вихід м’яса становить 12% від загальної ваги молюска.

Окупність сучасних підприємств – через 3 роки при рентабельності понад 900% (без урахування податків).

Вікіпедія: марикультура – промислове розведення та вирощування морських водних живих ресурсів (риб, безхребетних, водоростей) або інших продуктів в спеціальних господарствах на відкритих ділянках океану, в його прибережних районах, в резервуарах, ставках, водопровід, заповнені морською водою.

Мідії – рід морських двостулкових молюсків з сімейства мітілід. Деякі види характеризує космополітичне поширення. Розміри від середніх до великих. Широко використовуються в якості харчових продуктів і в марікультурі.

Обсяг світового виробництва всіх молюсків становить майже 12 млн тонн. Мідія є найпоширенішим двостулкових молюсків. Цікаво, що, за даними вчених, середня біомаса мідій в Чорному морі становить близько 10 кг на квадратний метр.

Так, в одній тільки Франції щорічно вирощують 50 тис. Тонн мідії, в Китаї ж щорічно видобувають понад 600 тис. Тонн. Вчені підрахували, що з одного акра так званої мідієвих банки (цим терміном називають місце, на якому прикріпилась і живе колонія мідій) можна щорічно збирати по 4,5 тонн чистого м’яса цих молюсків, що становить приблизно три мільйони калорій. Для порівняння – один акр пасовища дає в середньому 15 кг яловичого м’яса, що дорівнює 200 тис. Калорій.

За матеріалами: http://agronews.org/5682-ukraintsam-sovetuyut-kultivirovat-midij-rentabelnost-900

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Напишіть відгук

wpDiscuz